Tervetuloa sivustolleni! Täällä kirjoitan tarinoita suvuistani ja kotiseudustani sukututkimusharrastukseeni liittyen. Tarinoiden sisältö on kerätty muistitiedoista ja valokuvista, luettu, kuultu, tutkittu ja tulkittu seurakuntien dokumenteista, kirjoista, lehdistä, päiväkirjoista, kirjeistä yms. Kaikki kiitos, kritiikki ja tieto on tervetullutta,koska uteliaisuuteni näihin asioihin on loputon....Käytetty lähdemateriaali tulee kirjoituksissa tavalla tai toisella esiin. Kuvat ovat pääasiassa omiani tai sukulaisilta saatuja. Mikäli joku kokee tarpeelliseksi lainata tekstin osia, tulee lähdetieto merkitä oheen. Kokonaisen tarinan tai valokuvan käyttämiseen on kysyttävä minulta lupa. Mukavia hetkiä tarinoideni parissa!

maanantai 9. tammikuuta 2012

Henriika ja Manu

Jälleen kerran selailin läpi Erkki Laitisen kirjoittamaa Kurun historia 1867-1918 teosta. Tutkimuksen eri vaiheissa tätä ja muita vastaavia teoksia tulee katseltua aina uudelleen, aina hiukan eri silmin ja eri kerroilla tulee kiinnittäneeksi huomiota eri asioihin.Nyt silmiini osuivat Väestönkehitys - luvussa avioliitonsolmimisiän kohdalla Henriika ja Manu. Erkki Laitinen kertoo kirjassa normaalin 20-30 ikävuoden välissä solmitun yleisimmin avioliittoja, mutta mainitsee hyvinkin iäkkäiden naimisiin menosta esimerkkinä 80-vuotiaan Kotamäen Manu-vaarin ja 46-vuotiaan Henriika Kustaantyttären, jossa huomio kiinnittyy myös ikäeroon. Pariskunta kiinnitti huomioni, koska olen juuri hiljattain tutustunut heihin kirkonkirjojen kautta tutkiessani äitini mummun Hilja Karran os.Nieminen (1897 - 1977) sukua. Henriika Kustaantytär on Hilja-mummun täti eli isoisoisoisäni Matti Kustaanpoika Niemisen ent.Kylmäniemen sisar.

Henriika Kustaantytär syntyi keväällä 1852 Kustaa Matinpojan (1818 - 1881) ja Maria Kallentyttären (1818 - 1895) viidentenä lapsena heidän asuessa Kurun Petäjälamminkylässä Ala-Paappasen Savelassa. Savelasta perhe jatkoi saman kylän Trappulan kautta Karjulankylään Kylmäniemeen, missä kaksi nuorinta lasta syntyi mukaan lukien isoisoisoisäni Matin syntymä vuonna 1863 ja missä sisar Maria jatkoi emäntänä muiden sisarusten lähdettyä maailmalle. Kaikkiaan perheessä oli kymmenen lasta, joista kuitenkin puolet kuoli lapsena. Aikuisuuteen selviytyivät Henriikan lisäksi sisarista Anna ja Maria sekä veljistä Adolf ja Matti. Henriikalla oli kaksi aviotonta lasta, joista Johan kuoli kuukauden ikäisenä, mutta Impi-tytär varttui äitinsä hoidossa ja avioitui vuonna 1900 Kalle Ahosen kanssa.

Henriika meni itseään 34-vuotta vanhemman Manun kanssa naimisiin heinäkuussa 1898. Naimisiinmenon jälkeen Henriika muutti Kylmäniemestä miehensä luo Kurun Riuttaskorvelle Kotamäen Kruunun  torppaan. Manu Erkinpojan ensimmäinen  vaimo oli kuollut vuotta aikaisemmin, joten hän siis oli ollut aikaisemminkin naimisissa. Henriikalle avioliitto oli ensimmäinen. Hän oli elänyt tyttärensä ja sisarustensa perheiden kanssa Kylmäniemessä. Manu kuoli vuonna 1902 neljän avioliittovuoden jälkeen vanhuuteen. Vielä en tiedä jäikö Henriika Kotamäkeen miehensä kuoleman jälkeen vai menikö hän esimerkiksi tyttärensä perheen luo asumaan.

Henriika ja Manu 25.7.1898 Kuru

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti